pizza

Svensk pizza?

I kategorin Jag ogillar svensk pizza hade Robert Dahlström tagit hem förstapriset med sin krönika Världens äckligaste pizzor finns i Sverige, eller?.

I denna krönika syftar han bl.a. på statistik som tagits fram gällande pizzakonsumtionen i Sverige. Denna krönika kan eventuellt kännas lite onödigt kritiskt mot den svenska pizzan överlag, själv har jag ätit en del goda pizzor i Sverige faktiskt, så att jag inte kan instämma. Det är kanske kvalitén på pizzor som kan vara lite sämre ibland på vissa pizzerior, det är då detaljen som avgör om pizzan är ätbar eller inte och till och med riktig god.

Svenska matvanor överlag, t.ex. husmanskost, är faktiskt överraskande variierad och till och med välsmakande och hälsosamt, om jag jämför ”stekt sill med potatismos” eller ”rödspätta i ugn med citronsås och potatis” med maten som brukar ätas i andra länder så måste jag faktiskt säga att dessa maträtter vinner i många kategorier och avseenden, om de är någorlunda vällagade.

Vad är svensk pizza?

Det nämns i artikeln att svensk pizza är ofta fettdrypande och översaltad som ger magen en rejäl omgång – det kan hända på vissa ställen, som är då lite mer åt ”fyllepizza”-hållet, det uppskattas visserligen om det är mycket salt och fett på pizzan, när man är bakfylld.

När jag tänker på svensk pizza då är det kebabpizza med vit sås som jag tänker på främst, som kan vara god eller inte så god, beroende på vilken pizzeria och vilken pizzabakare som har gjort den. Annars kan det finnas överraskande variationer som man hittar ibland på svenska pizzerior, t.ex. oxfilépizzor eller mexikanska jalapeno-pizzor. Om grönsakerna är färska och pizzan vällagad då kan även oxfilépizzan vara god och ätbar!

Intressant är följande inlägg på nordiskamuseet.se som handlar om ämnet ”köttbullar, pizzor och sushi” och hur pizzan gjorde intåg i Sverige och hur pizzan förvandlades från exotisk till ”svensk”. Enligt denna text kom pizzan till Sverige lite före falafel, kebab, tacos och sushi, nästan samtidigt som hamburgaren, säkertligen också på grund av migration och globalisering, som har bidragit till denna matvana.

En annan fråga – hur ser det ut med pizza i Norge eller pizza i Tyskland?